EVO DO KOLIKO TAČNO MESECI BEBA NIKAKO NE SME NOSITI OBUĆU: Roditelji za ovo nisu imali pojma
Beba, Foto: Profimedia

pažnja

EVO DO KOLIKO TAČNO MESECI BEBA NIKAKO NE SME NOSITI OBUĆU: Roditelji za ovo nisu imali pojma

Isabel Gentil Garsia, profesoru Školi za medicinske sestre, fizioterapiju i podijatriju na Univerzitetu Komplutens u Madridu, sprovela je studiju, prema kojoj navika prevremenog obuvanja dece može negativno uticati na njihov razvoj.

Objavljeno:

Roditelji često obuvaju cipele na deci koja još ne mogu ni da hodaju. Iako ih mališani stalno skidaju, odrasli insistiraju da ih sin ili ćerka nose

Bosonoge bebe su obično neverovatno srećne kada mogu da stave bose noge u usta, a veoma im je zabavno i da kasnije bosonoge beže od mame i tate.

Isabel Gentil Garsia, profesoru Školi za medicinske sestre, fizioterapiju i podijatriju na Univerzitetu Komplutens u Madridu, sprovela je studiju, prema kojoj navika prevremenog obuvanja dece može negativno uticati na njihov razvoj. U svojoj analizi ona takođe navodi da najmlađa deca bolje razvijaju svoju inteligenciju kada su bosa.

Zašto je to tako? Sa neurološke tačke gledišta, osetljivost stopala novorođenčeta na bilo koji dodir je mnogo veća od one na šakama do osmog ili devetog meseca života. Kasnije, stopala gube ovu osetljivost. Obuvanje ih lišava taktilnih informacija i percepcije položaja i kretanja stopala u odnosu na prostor, što utiče na centralni nervni sistem. Čak i postavljanje stopala kod dece od šest do sedam meseci je, u ovom pristupu, proces koji oblikuje samosvest i pruža motorička iskustva.

Beba
foto: Profimedia

Bosonogo hodanje ima svoje prednosti. Pre svega utiče na imunitet deteta i jača ga (otuda i strahovi od hladnih stopala kod mališana). Zahvaljujući tome, dete vežba stopala i ima osećaj stabilnosti, čime jača mišiće, karlicu i uči da oseća tlo. Hodanje bez obuće ne menja način na koji hodate.

02:31

ISPOVEST MAJKE UKRADENE BEBE ZA KURIR: Rekli su mi da je umrla, tražila sam DNK, a doktorka mi je OŠTRO rekla: ŠTA ĆE VAM?

(Espreso/novosti magazin/Yumama/prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.